bureau-kruiswijk-systeemopstelling.JPG

Systeemopstellingen – Familieopstellingen


Een opstelling. Het klinkt misschien vaag maar dat valt heel erg mee. Een opstelling is een manier om samen een vraag die in jou leeft op open wijze te onderzoeken en je nieuwe inzichten te geven.


Het systeem kan bijvoorbeeld werk, je huidige gezin of gezin van herkomst zijn. De dynamiek in dit soort systemen heeft bewust of onbewust nog altijd invloed op je alledaagse denken, doen en voelen. Als je je hiervan bewust wordt krijg je duidelijkheid voor jezelf, herken je bestaande patronen en krijg je de mogelijkheid om andere keuzes maken. 


----


Hoe werkt het?

De dynamiek van jouw systeem heeft bewust of onbewust invloed op je alledaagse denken, doen en voelen. Wat een opstelling doet is duidelijkheid scheppen in hoe jouw systemen in elkaar steken. Bijzonder is ook dat je zowel als vraagsteller als in de rol van representant veel kunt ervaren.

---

Wat is een vraagsteller?

Bij een individuele opstelling ben jij automatisch “de vraagsteller”, oftewel de persoon die zijn of haar systeem wil onderzoeken. 


De personen of vragen die je opstelt worden dan gerepresenteerd door de zogenaamde “vloerankers”. Dat kan van alles zijn: van een kussen tot een vel papier. Door heen en weer te bewegen tussen deze vloerankers ga je 'voelen'. En hieruit ontstaan nieuwe inzichten.

---

Wat is een representant?

Waar de vloerankers bij een individuele opstelling fysieke objecten zijn, zijn ze bij een groepsopstellingen vervangen door een persoon. Deze persoon wordt gevraagd om een ander persoon of een onderwerp te representeren. Vandaar dus de term representant.

Deze representanten kun je vragen stellen en je kunt zien hoe de interactie tussen de verschillende opgestelde personen of vragen plaats vind. Deze interacties bieden nieuwe informatie die je nieuwe inzichten kunnen brengen.

Vaak wordt gedacht dat je er als representant alleen bent om de opstelling voor de vraagsteller mogelijk te maken. Ten dele klopt dit. De vraagsteller is je dankbaar als je als representant wil meewerken aan het inzichtelijk maken van zijn of haar vraag. Maar het meewerken aan de vraag van een ander wordt ook door de representanten zelf als iets moois en bijzonders ervaren. En het levert ook heel vaak iets voor jezelf op. Je zult merken dat je nooit zomaar wordt gevraagd om een positie in de opstelling in te nemen. Vaak raakt dat aan kwesties in jouw eigen leven.

---

Stilteopstellingen

Naast de systeem- en familieopstellingen werk ik met stilteopstellingen. Deze opstellingen zijn van kortere duur en vinden overwegend in stilte plaats. Ter plekke zien we wat er bij je leeft en welke vraag er opgesteld wil worden. 

---

Je bent van harte welkom om te overleggen en/of te ervaren of deze manier van begeleiden bij jou past. Ontdek meer over coaching en therapie.